Öttusa-Eb – Aranyérmet nyert Kardos Bence és a férfi csapat Hatalmas siker !

Aranyérmet nyert szombaton Kardos Bence, illetve a Kardos, Demeter Bence, Bereczki Richárd összeállítású magyar csapat a hagyományos versenyben az oroszországi öttusa Európa-bajnokságon, Nyizsnyij Novgorodban.

 

 

Egyéniben még egy magyar – a harmadikként végző Demeter – felállhatott a dobogóra. Bereczki ötödik, Regős Gergely pedig 13. lett.
Az ezüstérmet a francia Brice Loubet érdemelte ki.
Csapatban a magyarok éppen a franciákkal versenyeztek az első helyért, az ezüstérmes együttes 28 ponttal maradt le úgy, hogy tagjai a második, a negyedik és a hetedik helyet szerezték meg.
Harmadikként a fehéroroszok végeztek.
A tavaly U24-es Európa-bajnok Kardos a 200 méteres úszásban a harmadik legjobb időt érte el, majd vívásban a 37 fős mezőny második felében zárt 17 győzelemmel és 19 vereséggel, de azután hibátlanul lovagolt, végül pedig a hatodik helyről rajtolva lett első úgy, hogy a lövészetekkel kombinált 3200 méteres futást megnyerte.
Demeter kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott az első három számban, ennek eredményeként a kombinált verseny előtt második volt, és a záró részben sikerült megőriznie dobogós helyét.
Bereczki negyedikként vágott neki a kombinált számnak, többek között a hibátlan lovaglásának köszönhetően, és csak egy pozíciót rontott.
Regős, aki negyedik legjobb magyarként kimaradt a csapatértékelésből, a vívásban nyújtott kiemelkedőt, 26 győzelemmel és 10 vereséggel megnyerte ezt a számot.
Selejtezőt nem rendeztek, a 37 induló csak a döntőben szerepelt.
Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki a csapattal kint tartózkodik, az MTI érdeklődésére elmondta: a magyarok a franciákkal voltak nagy küzdelemben az első helyért, de inkább úgy igaz ez, hogy a franciák futottak az eredmény után.
“Sokáig úgy nézett ki, hogy az első hatban négy magyar lesz, ami komoly csatát válthatott volna ki közöttük” – mondta, hozzátéve, hogy aztán Regős kiesett ebből a küzdelemből, mert nem sikerült a lovaglása.
“Kardos Bence lehengerlően jól futott, zseniálisan jól viselte a terhet a lövészetben, toronymagasan első volt az utolsó körre indulva, szerintem csak azért futott, hogy a csapatnak biztosan meg legyen az első helye. Bár egy-három-öttel nehéz elképzelni, hogy ne legyen meg a győzelem” – folytatta.
Kállai Ákos Demeter kombinált számával kapcsolatban megjegyezte, hogy három hétig nem volt futóedzése, kérdéses volt, hogy tud-e egyáltalán indulni az Eb-n, végül vállalta és szép versenyt hozott össze, megküzdött az éremért.
“Mind a négy fiú egész nap jól versenyzett, mindenki hozta az adott számban, amit tud, vagy afölött teljesített” – értékelt, példaként említve, hogy Kardos a gyengébb számában, a vívásban elért 17 győzelmet, ami jó alap volt a végső sikeréhez.

 

-MTI-