Cselgáncs-vb – Ungvári, Szabó és Kármán is továbbjutott

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós és Szabó Frigyes, valamint az 57 kilós Kármán Andrea is győzelemmel kezdett kedden a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

További információk a facebook oldalamon itt

 

  A vb harmadik napján hazai részről elsőként a viadal korelnökét, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklóst szólították tatamira a közönség üdvrivalgása közepette, aki 40 évesen a 13. (!) világbajnokságán lépett tatamira. A sportág legendás alakja a 41., már nem olimpiai kvótát érő helyen áll a 73 kilósok között, közvetlenül Szabó Frigyes előtt.
Ungvári annak a tudatában kezdte meg szereplését a 64 között a görög Mihail Cutlaszvili ellen, hogy elődöntőbe vagy döntőbe kell jutnia a kvótás helyezésért, azaz öt vagy hat meccset kell nyernie. Az első akadályt magabiztosan vette, a 18 éves görög szemlátomást rosszabb kondícióban volt nála, és a hosszabbítás 26. másodpercében “adta meg magát”, amikor Ungvári egy kis belső horogdobásra vazaarit kapott, és nyert. Az utolsó hazai versenyén szereplő ceglédi klasszis következő riválisa a 32 között a gambiai Faye Njie lesz.
Súlycsoporttársa, a 2018-ban Budapesten Grand Prix-bronzérmes Szabó Frigyes elsőként a Burkina Fasó-i Lucas Diallóval akaszkodott össze, akinek a neve mellett két perc után már két intés állt. Nemsokára azonban az UTE dzsúdósa is kapott kettőt, majd tíz másodperccel a mérkőzésidő vége előtt egy lábszárátforgatással vazaarit ért el, és győzött. A 32 között a spanyol Salvador Cases Roca vár Szabóra.
A junior Eb-ötödik Kármán Andrea számára 21 évesen főként a tapasztalatszerzés volt a cél élete első felnőtt világbajnokságán. Az UTE versenyzője – aki februárban harmadik lett a prágai világkupa-viadalon – a kilenc vk-éremmel rendelkező amerikai Amelia Fulgentesszel találkozott a 32 között. A felek négy percen át hasztalanul gyűrték egymást, majd a hosszabbításból 52 másodperc telt el, amikor Kármán egy akciót megkontrázva leszorította ellenfelét, és ipponnal nyert. A 16 között a dzsúdó egyik ikonikus alakja, a hatszoros Európa-bajnok és négyszeres vb-ezüstérmes portugál Telma Monteiro lesz az ellenfele.
A versenynap negyedik magyarja, az Európa-bajnoki címe után tavaly az év sportolónőjévé választott Karakas Hedvig (57 kg) később kezdi meg szereplését a 32 között a Papp László Sportarénában.
A vasárnapig tartó vb-n – amely a kvalifikációs sorozat utolsó és idei legfontosabb állomása – 131 ország mintegy 700 dzsúdósa verseng.

-MTI-