Tokió 2020 – Negyeddöntős Grazban a 3×3-as női kosárválogatott

Harmadik győzelmével bejutott a negyeddöntőbe a 3×3-as magyar női kosárlabda-válogatott a grazi olimpiai selejtezőtornán.

Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese csütörtökön 21-10-re verte a fehéroroszokat, majd a vihar miatt péntek délelőttre halasztott második fordulós meccsen 17-13-ra legyőzte a hollandokat. A szombati első mérkőzés volt egyben a C csoport rangadója, ugyanis az észtek ugyancsak százszázalékos teljesítménnyel (2/0) várták a harmadik kört.
A honosított Goree Cyesha vezérelte magyarok 4-0-lal kezdtek, az ellenfél ezután talált először a gyűrűbe. Az észtek a szépítő kétpontos kosár után ismét megtorpantak, így nemsokára 9-2 állt az eredményjelzőn. A találkozó derekán, öt perc elteltével 11-5 volt az állás, majd 11-7-nél mindkét csapat begyűjtötte hatodik személyi hibáját, így innentől büntető járt a szabálytalanságokért. Ebből is Medgyessy Dóráék jöttek ki jobban, aztán Theodoreán Alexandra duplájával 18-9-re vezettek a magyarok, 19-10-nél pedig a sorsdöntő kétpontost Papp Dia süllyesztette a gyűrűbe (21-10). Ez egyben a meccs végét jelentette, ugyanis hiába volt még hátra bő egy perc, 21 dobott ponttal automatikusan befejeződik az összecsapás.
A Károlyi együttese harmadik sikerével már biztosan negyeddöntős, azaz a kvintett első két helyének valamelyikén végez. Az utolsó csoportmeccsre 21.35 órától kerül sor Srí Lanka ellen, ami már csak azért is formaságnak tűnik, mert a sereghajtó ázsiai gárda nyeretlenül áll, és átlagosan csak öt pontot szerez mérkőzésenként.
A negyeddöntőben csoportgyőztesként a magyarok vasárnap 15.15 órakor a franciákkal találkoznak, csoportmásodikként pedig 12.45 órakor az amerikaiak várnak rájuk.
A 20-20 csapatos grazi tornáról három férfi és három női együttes szerez indulási jogot a tavalyról idén nyárra halasztott olimpiára.
Jövő péntektől vasárnapig kerül majd sor a debreceni pótselejtezőre, ahol az utolsó kvóták szerezhetők meg az ötkarikás játékokra. A hajdúsági városban a férfiaknál és a nőknél is hat-hat gárda verseng, a magyar férfi és – ha Ausztriában nem szerez kvótát – a 2014 óta Európa-bajnok és kétszeres világbajnoki ezüstérmes női együttes is pályára lép majd a Nagytemplom előtti téren.
– MTI –