Giro d’Italia – EOLO-Kometás siker a Zoncolanon, Bernal növelte előnyét összetettben, Valter maradt 12.

Lorenzo Fortunato nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 14. szakaszát a Zoncolanon, amelyen a kolumbiai Egan Bernal növelte előnyét, Valter Attila pedig megtartotta 12. helyét összetettben.

További információk a facebook oldalamon itt

 

 A Cittadellából induló 205 kilométeres etap első 191 kilométerén egy negyedik és egy második kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, hogy aztán megkezdjék a sportág egyik leginkább embert próbáló kihívását, a legendás Zoncolant. A több mint 14 kilométernyi mászás során 531-ről 1730 méter tengerszint feletti magasságba kellett feltekerniük a bringásoknak, a 8,5 százalékos átlagmeredekség mellé az utolsó kilométeren olykor 27 százalékos részeket leküzdve.
Dina Márton (EOLO-Kometa) már a lassúrajtnál a rózsaszín trikós Bernal mellett tekert az első sorban, és bár négyszer is megpróbált bekerülni a nehezen kialakuló szökésbe, a végül 8 percnyire elengedett 11 fős elmenésről lemaradt. A Zoncolanon széthulló szökevénycsoportban 2,2 kilométerrel a cél előtt Dina csapattársa, a 25 éves olasz Lorenzo Fortunato otthagyta utolsó riválisát, a 2015-ös Tour de Hongrie budapesti befutóján győztes szlovén Jan Tratnikot. Fortunato pályafutása első profi és csapata első Grand Tour-szakaszsikerét aratta.
Az esélyesek csoportjában már a Zoncolan előtti hosszú lejtmenetben kialakultak szakadások, a hegy előtti síkon azonban összeállt a mezőny. Az élmenők egyre fogyatkozó bolyának az emelkedő elején az Asztana-Premier Tech diktálta a tempót, majd az Ineos Grenadiers folytatta a “rombolást”.
A Zoncolan tetején a meredek emelkedés mellett a rossz idő, a 4-5 fokos hőmérséklet és a köd, illetve az út mentén hókupacok és ezer néző fogadta a versenyzőket. A hajrában Simon Yates támadására egyedül a rózsaszín trikós Bernal tudott reagálni, majd fél kilométeren belül leszakította a brit vetélytársat, ezzel növelte előnyét riválisaival szemben: Yates lemaradása másfél perc, Damiano Caruso és Alekszandr Vlaszov van még két percen belül a Tour de France 2019-es győzteséhez képest.
Valter 6,5 km-nél szakadt le az esélyesek csoportjáról, és végül 5:41 perc hátránnyal a 32. helyen tekert át a célvonalon. Összetettben megtartotta 12. helyét.
Dina Márton közel 33 perc hátránnyal a 90. helyen ért célba.


Vasárnap a Grado és Gorizia közötti 147 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3479,9 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér Milánóban.

-MTI-