Giro d’Italia – Olasz siker szökésből, változatlan élcsoport, Valter egy helyet előrelépett

Az olasz Andrea Vendrame nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszát, melyen az összetett szűk élcsoportja nem változott, Valter Attila pedig egy helyet lépett előre, és a tizenkettedik.

További információk a facebook oldalamon itt

A Siena és Bagno di Romagna közötti 212 kilométeren két második és két harmadik kategóriás emelkedő és mintegy 3700 méter szintkülönbség leküzdése várt a mezőnyre csütörtökön.
Az etap korai szakaszában nagyot bukott Alessandro De Marchi, aki korábban viselte a rózsaszín trikót, Valter Attila váltotta őt az összetett élén. Az Israel Start-Up Nation 35 esztendős olasz bringását hordágyon tették be a mentőautóba, kulcscsont- és bordatöréssel, valamint csigolyasérüléssel szállították kórházba. Bukás miatt feladta a viadalt a Movistar esélyesek közé sorolt kapitánya, az összetettben 11. helyen álló spanyol Marc Soler is.
Lassan és küzdelmesen, a táv negyede után alakult ki a nap szökése, a 16 fős élbolyt messzire, 12 percre engedte az Ineos Grenadiers vezette mezőny. Az utolsó 2,5 kilométerre a szökésből ketten maradtak elöl, Vendrame pedig gyorsabbnak bizonyult az első helyért vívott sprintben az ausztrál Chris Hamiltonnál. A 26 esztendős olasz kerekes pályafutása első szakaszgyőzelmét ünnepelhette háromhetes viadalon.
A főmezőnyt az utolsó lejtmenetben betámadta a négyszeres Grand Tour-győztes olasz Vincenzo Nibali, és hét másodperccel az esélyesek csoportja előtt ért be. Az élmezőnyben nem történt változás, minden összetett menő együtt érkezett meg a célba, így Bernal továbbra is őrzi a rózsaszín trikót. Valter Attila – akit Dina Mártonnal együtt 200 méterrel a cél előtt magyar zászló várt – ezzel a csoporttal érkezett meg, és Soler kiszállása miatt egy helyet lépett előre összetettben.
Dina (EOLO-Kometa) 26 perces hátránnyal hátránnyal a 140. helyen ért célba.

-MTI-