Tokió 2020 – A vb-nek még jelentős szerepe lesz az öttusacsapat alakulásában

Az idei versenyek után tisztult a kép, a férfi és a női öttusaválogatott kapitánya számára, de az olimpiai szereplés szempontjából a júniusi, kairói világbajnokság mindkét nem esetében döntő lesz.
További információk a facebook oldalamon itt
 Martinek János, a férfiak szakvezetője emlékeztetett rá, hogy az ötkarikás hazai válogatás szempontjából jelen pillanatban Kasza Róbert van a legjobb helyzetben, és ha a világbajnokságon érmet szerez, ami direkt kvótát jelent, vagy az olimpiai ranglistán végez kvótát érő helyen, ő a legesélyesebb a tokiói indulásra. Kasza a két szófiai világkupán ezüst- és bronzérmet nyert, és a 2019-es budapesti világbajnokságon elért ötödik helye sokat jelent a válogatásban, ugyanakkor egyelőre még nincs kvótája.
“Marosi Ádám nem produkált ugyan kiemelkedőt, de a legkiegyensúlyozottabban szerepelt, és ő vezeti az olimpiai ranglistát a még nem kvótás versenyzőket figyelembe véve” – elemezte a kapitány a helyzetet.
A 2019-es Európa-bajnokságon hetedik helyével kvótát szerző Demeter Bencéről ugyanakkor megjegyezte: “van kvótája, de nincsenek eredményei”.
“Neki a világbajnokságon az első nyolc között kell végeznie úgy, hogy a többiek ne előzzék meg” – mondta Martinek János, aki a fiatal Kardos Bence idei szereplését úgy értékelte, hogy “tőle már az is meglepetés volt, hogy harcba szállhatott Tokióért”.
“Az ő olimpiája a 2024-es lesz, de ha nagyot robbant a világbajnokságon, érmet nyer, neki is lehet még esélye Tokióra” – összegzett Martinek János.
A nők szövetségi kapitánya is hangsúlyozta, hogy bár az eddigi versenyek alapján kialakult benne egy kép, de “a világbajnokságon bármelyik lány képes lehet dobogós helyezésre, és akkor változhat a jelenlegi állás”.
A még junior korú, Szófiában a világkupa-versenyen győztes, majd a székesfehérvári vk-döntőben bronzérmes Gulyás Michelle a kapitány szerint nagyon kiegyensúlyozottan szerepelt, folyamatos fejlődést mutatott.
“Michelle egyre érettebben versenyez, amire jó példa a vk-döntő, ahol megküzdött az éremért. Addig önfeledt volt, szárnyalt, Fehérváron már nagyon tudatosan versenyzett” – mondta Kállai Ákos. Hozzátette: “ha ma kellene döntenem, nem lenne kérdés Michelle olimpiai szereplése, de természetesen megvárom a világbajnokságot”.
“Kovács Sacit balszerencse-sorozat sújtja, az akaratán és az égieken múlik, mennyire tudja megtalálni régi önmagát. Bizakodó vagyok, mert nagy küzdő. Ugyanakkor ő és az edzői is tisztán látják a helyzetét, hogy ha nem tud rendesen felkészülni a vb-re, és úgy indulna el, lelkileg és testileg is többet ártana neki” – vélekedett a 2019-es Eb-n kvótát szerzett Kovács Saroltáról, aki március végén térdműtéten esett át, majd komplikáció lépett fel, ezt követően pedig egy hete kezdte el újra az edzéseket.
A másik rutinos versenyzőnek, Alekszejev Tamarának a vb-ig hátra lévő három hétben fejben nagyon össze kell szednie magát a szakvezető szerint.
“Tamarától folyamatos fejlődést vártam a versenyeken, ami a második szófiai világkupáig meg is volt, ott azonban +káoszos+ versenyzőt láttam. A világkupa-döntőig olimpiai kvótás helyen állt, és nem kellett volna nagy teljesítmény tőle ahhoz, hogy biztosítsa ezt a helyet, ám éppen kicsúszott innen. De ő is nagy küzdő, képes lehet összeszedni magát” – vélekedett Kállai Ákos, aki szerint a fiatal Guzi Blanka a fizikai számokban sokat lépett előre, ám továbbra is a kulcskérdés nála a vívás.
A magyarok közül egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta rendelkezik kvótával. Öttusában kijelölt versenyeken lehetett, illetve lehet közvetlenül tokiói részvételi jogot szerezni, a 36-36 fős férfi és női ötkarikás mezőnyt pedig majd az olimpiai kvalifikációs ranglistáról töltik fel. Ezen jelenleg Gulyás Michelle és Marosi Ádám áll az élcsoportban a magyar öttusázók közül.
A tokiói játékokon egy országból nemenként két versenyző indítható, így ha többnek lesz jogosultsága, az adott nemzeti szövetség határoz.
A vk-döntő után a világbajnokságra – melyen közvetlen kvótát is osztanak – Kairóban kerül sor június 8-tól 14-ig.

 

 

-MTI-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük