Birkózó olimpiai kvalifikáció – Barka és Németh is negyeddöntős

Barka Emese második mérkőzését is megnyerte, Németh Zsanett pedig sikerrel vette bemutatkozó meccsét, így mindketten bejutottak a negyeddöntőbe a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, Szófiában.

Az 57 kilogrammban érdekelt, Európa-bajnok és Európa Játékok-győztes Barkának a 16 között lényegesen nehezebb dolga volt, mint a selejtezőben venezuelai riválisával szemben, a román színekben szereplő, orosz származású Kateryna Zhydachevskát ugyanis csak óriási csatában tudta legyőzni.
 A mérkőzés a sportág szépségéből keveset villantott meg, mivel a felek izzasztó állóharcot vívtak hat percen át, értékelhető akciót pedig nem tudtak végrehajtani. A különbség mindössze annyi volt közöttük, hogy Barka volt a meggyőzőbb állásból, a román ráadásul a második menetben nem egyszer szabálytalankodott is. A bírókat szintén a csepeli birkózó teljesítménye győzte meg jobban, és az első, majd a második menetben is Zhydachevskát intették meg, ami egy-egy pontot és végül 2-0-s győzelmet ért a sikerekben gazdag karrierje első olimpiai szerepléséért hajtó magyar birkózónak.
Barka az elődöntőért az orosz Veronika Csumikovával küzd majd meg.
Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Németh Zsanettnek (76 kg) csak a 16 között kellett kezdenie, cserébe viszont roppant nehéz ágat kapott. Elsőként a tavalyi Eb-n harmadik norvég Iselin Maria Moen Solheimmel kellett mérkőznie, akivel kapcsolatban kellemes emlékei lehetnek az UTE sportolójának, mivel a 2019-es kontinensviadal bronzcsatájában 6-1-re legyőzte őt.
A mostani mérkőzés szintén Németh Zsanett elképzelései szerint alakult. Az első menetben a meddő állóharcban a magyar volt a dominánsabb, a norvégot ezért meg is intették (1-0). Ezt a minimális előnyt pedig a második szakasz derekán egy szép akcióval tudta növelni a magyar birkózó, aki összefogott a rivális hóna alatt és lecsavarta őt. A norvégok aztán Solheim helyzetét tovább súlyosbították, mert videózást kértek, ami alapján sem találtak hibát Németh akciójában, így egy újabb pontot kapott, a 4-0-s előnyét pedig magabiztosan őrizte meg a végéig.
  A folytatásban az Eb-második és világbajnoki harmadik osztrák Martina Kuenz vár Németh Zsanettra.
Szófiában minden kategóriában csak két tokiói kvótát osztanak ki, azaz az olimpiai szereplés kivívásához döntőbe kell jutni.

-MTI-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük