Birkózó olimpiai kvalifikáció – Veréb és Ligeti is negyeddöntős

Veréb István második mérkőzését is megnyerte, Ligeti Dániel pedig győzelemmel mutatkozott be, így mindketten bejutottak a legjobb nyolc közé a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, Szófiában.

A két szombathelyi sportoló közül előbb a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligetit szólították a szőnyegre a nyolcaddöntős körben.
Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes magyar nehézsúlyú verhetőnek tűnő riválist kapott elsőre, s a Puerto Ricó-i Charles Zachary Merrill legyőzése nem is okozott különösebb gondot neki. A találkozón Ligeti nagyon stabil volt, jól védekezett, s az első, majd a második menetben is egy-egy szép levitellel két-két pontot gyűjtött (4-0), így igazolta a papírformát.
Az elődöntőbe kerülésért Ligeti Dánielnek az üzbég Dilmuhamed Nurmuhamedovot kell majd legyőznie.
    Őt követte egyből világ- és Eb-bronzérmes klubtársa, Veréb István, aki a selejtezőben a görög Georgiosz Szavulidiszt verte 3-2-re. A nyolc közé kerülésért az Ázsia-bajnokságon ötödik tadzsik Bahodur Kodirov ellen lépett szőnyegre, s a korábbinál lényegesen meggyőzőbb teljesítményt nyújtott.
A találkozó első három percében nem történt érdemi esemény a szőnyegen, azontúl, hogy Veréb intéssel 1-0-s előnybe került. A második eleje szintén meddő állóharcot hozott és a tadzsik újabb intését (2-0), az ötödik percre viszont megélénkült a találkozó. Kodirovnak menni kellett előre, ám a 34 éves magyar kiválóan állt a lábán, kétszer pedig gyönyörűen indított, előbb lábratámadás után döntötte le ellenfelét (4-0), majd a meccs hajrájában dinamikus derékra támadás után dobta ki riválisát a szőnyegen túlra. A két akciója között Kodirov egy kiléptetéssel csinált ugyan egy pontot, ám ez csak az eredmény kozmetikázására volt elég (6-1).
Veréb Istvánnak az esti elődöntőbe jutásért spanyol vagy japán birkózóval kell majd megküzdenie.
A csütörtöki napon még Kuramagomedov Murad is szőnyegre lép a szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában.
A viadalon minden súlycsoportban két-két tokiói kvótát osztanak ki, azaz a kvalifikációhoz fináléba kell

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük